Ciastka Anzac - ANZAC biscuits

Zapraszam na pyszne ciastka owsiano – kokosowe z dodatkiem syropu cukrowego (golden syrup) popularnych w Australii i Nowej Zelandii.

Ciastka te pieczone były podczas I Wojny Światowej przez żony i matki dla żołnierzy służących w Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC).

Jak głosi legenda były one przygotowywane w taki sposób,  aby przetrwały długą podróż do żołnierzy ANZAC walczących w Europie z Turkami.

Ciastka po upieczeniu i wystudzeniu są chrupiące,  a na następny dzień stają się miękkie i lekko ciągnące.

Ciastka można przechowywać w szczelnych pojemnikach przez dłuższy czas,  ale u mnie nie wytrzymują nawet jednego dnia!

Bardzo smaczne – polecam! 

Składniki na ciastka Anzac (na około 20-22 ciastka):

  • 1 szkl. płatków owsianych 
  • 1 szkl. wiórków kokosowych 
  • 1 szkl. mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej jasnej) 
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru trzcinowego (ja zmieliłam w młynku cukier trzcinowy) 
  • 2 łyżki golden syrupu (można użyć płynnego miodu) 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 


Jak przygotować ciastka Anzac (na około 20-22 ciastka):

Mąkę, cukier trzcinowy, płatki owsiane i wiórki kokosowe mieszamy w misce.

Masło rozpuszczamy w małym rondelku,  wyłączamy grzanie i dodajemy golden syrup i mieszamy.

Do masła z syropem dodajemy sodę i dokładnie mieszamy,  wlewamy do suchych składników i mieszamy.

W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach,  bo ciastka rosną i lekko spłaszczamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu wystawiamy blachę i odstawiamy do przestudzenia,  gdyż ciastka zaraz po upieczeniu są miękkie, a następnie dostudzamy na kratce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy