Ciastka francuskie z dżemem


Ciasto francuskie zawsze się sprawdza, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie za bardzo mamy czas czy chęci by samodzielnie coś ukręcić i upichcić. Jest także super alternatywą, gdy mamy niespodziewanych gości.

Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, tak proste, że dzieciaki mogą Was wyręczyć w przygotowaniu deseru – Waszym zadaniem będzie tylko wstawienie i wyjęcie blaszki z piekarnika.

Sprawdza się w słonych i słodkich wypiekach i przekąskach.

Zapraszam zatem na przepis na ciastka francuskie z dżemem.


Składniki na ciastka francuskie z dżemem:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 słoika dżemu – u mnie dżem truskawkowy 100% bez cukru, słodzony jabłkiem


Jak przygotować ciastka francuskie z dżemem:

Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą ostrego noża lub radełka wycinamy prostokąty – najpierw przekrawamy wzdłuż na pół, a później wszerz na paski szerokości około 6-7 cm – to od Was w sumie zależy jakiej wielkości będą ciastka.  

Na jednym końcu każdego prostokąta nożem lub radełkiem tworzymy nacięcia.

Na drugim końcu kładziemy po łyżeczce dżemu i zakładamy końcem z nacięciami.

Brzegi sklejamy i dodatkowo ściskamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia się nie rozkleiło.

Ciastka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy delikatnie wodą.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub w 220°C bez termoobiegu przez około 10-12 minut aż ciasto się ładnie zarumieni – szczegółowy opis pieczenia znajdziecie na opakowaniu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy