Ciastka francuskie z dżemem
Ciasto francuskie zawsze się sprawdza, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie za bardzo mamy czas czy chęci by samodzielnie coś ukręcić i upichcić. Jest także super alternatywą, gdy mamy niespodziewanych gości.
Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, tak proste, że dzieciaki mogą Was wyręczyć w przygotowaniu deseru – Waszym zadaniem będzie tylko wstawienie i wyjęcie blaszki z piekarnika.
Sprawdza się w słonych i słodkich wypiekach i przekąskach.
Zapraszam zatem na przepis na ciastka francuskie z dżemem.
Składniki na ciastka francuskie z dżemem:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 słoika dżemu – u mnie dżem truskawkowy 100% bez cukru, słodzony jabłkiem
Jak przygotować ciastka francuskie z dżemem:
Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą ostrego noża lub radełka wycinamy prostokąty – najpierw przekrawamy wzdłuż na pół, a później wszerz na paski szerokości około 6-7 cm – to od Was w sumie zależy jakiej wielkości będą ciastka.
Na jednym końcu każdego prostokąta nożem lub radełkiem tworzymy nacięcia.
Na drugim końcu kładziemy po łyżeczce dżemu i zakładamy końcem z nacięciami.
Brzegi sklejamy i dodatkowo ściskamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia się nie rozkleiło.
Ciastka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy delikatnie wodą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub w 220°C bez termoobiegu przez około 10-12 minut aż ciasto się ładnie zarumieni – szczegółowy opis pieczenia znajdziecie na opakowaniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze