Pasta z awokado i jajek
Pasta z awokado i jajek to propozycja smarowidła do pieczywa.
Delikatna i kremowa, z nutą pikantności za sprawą chrzanu, żeby podkręcić smak, bo jak wiadomo awokado jest dość mdłe. Dodałam także sok z cytryny i koperek dla podbicia smaku.
Bardzo smaczna, więc polecam!
Składniki na pastę z awokado i jajek (6 porcji):
- 1 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 2 łyżeczki majonezu
- 2-3 łyżeczki chrzanu tartego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
Jak przygotować pastę z awokado i jajek:
Jajka gotujemy na twardo i studzimy – zajrzyj do poradnika jak ugotować jajka.
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę.
Przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ, który rozgniatamy widelcem, a następnie skrapiamy sokiem cytryny.
Jajka drobno siekamy i dodajemy do awokado.
Dodajemy chrzan, majonez i koperek.
Finalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 122 kcal (1 porcja -ok. 70 g)
białka (B): 5,3 g
tłuszcze (T): 10,0 g
węglowodany (W): 2,8 g
******
Udostępnij na:
Komentarze