Ciastka orzechowe fit
Oj, bardzo długo mnie nie było, co nie oznacza, że blog przestaje dalej działać.
Będzie, będzie, tyle że z mniejszą częstotliwością jak na razie, co mam nadzieje, że mi wybaczycie!
W zanadrzu przygotowałam kilka przepisów, które postaram się dodać jak najszybciej, bo są warte przygotowania – będą w wersji tradycyjnej i w wersji bardziej odchudzonej, fit.
Dzisiaj ciastka bardzo szybkie do przygotowania, 3-składnikowe, nie licząc odrobiny proszku do pieczenia.
Ciastka orzechowe, bo o nich dzisiaj mowa, będą doskonałą okazją do upieczenia na zbliżające się święta, w wersji fit, gdyż na stołach będzie i tak dużo potraw przygotowanych tradycyjnie.
Łapcie zatem za kawałek kartki, długopis i spisujcie przepis (lub wydrukujcie).
Składniki na ciastka orzechowe fit:
- 4 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 100% naturalnego (bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego)
- 4-6 łyżek miodu – ilość wg preferencji
- 4-5 łyżek mąki ryżowej – w zależności od wilgotności masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można użyć bezglutenowego lub zwykłego)
Jak przygotować ciastka orzechowe fit:
Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) łączymy ze sobą, a następnie tworzymy wałek, który dzielimy na 16 kawałków.
Każdy kawałek ciasta rolujemy w kulkę, ukladamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy dłonią, dodatkowo można odcisnąć kratkę za pomocą widelca.
Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 175-180°C.
Studzimy na kratce i zajadamy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze