Sałatka z kaszą orkiszową
Witam Was poświątecznie!
Przychodzę z pomysłem na lekką sałatkę po świątecznym obżarstwie, która może być także podana na nadchodzącym Sylwestrze.
Lekka, zdrowa, smaczna, witaminowa i bardzo kolorowa sałatka, która zadziwi Was smakiem – polecam!
Składniki na sałatkę z kaszą orkiszową:
- 200 g (2 torebki) suchej kaszy orkiszowej
- ok. 60 g (1/2 paczki) mieszanki sałat
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 długiego ogórka
- garść pomidorków koktajlowych
- kilka plastrów suszonych pomidorów z oleju
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju spod suszonych pomidorów
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól himalajska/morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1-2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
Jak przygotować sałatkę z kaszą orkiszową:
Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze i studzimy.
Awokado i ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, suszone pomidory w paseczki lub kostkę, sałatkę myjemy i osuszamy.
Wszystkie w/w składniki łączymy ze sobą.
W miseczce przygotowujemy dressing: oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowym dressingiem polewamy sałatkę, mieszamy i schładzamy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze