Wegetariański bigos z czerwoną soczewicą
Jeżeli lubicie dania kapuściane, to dzisiejsza propozycja jest dla Was.
Wegetariański bigos na bazie kiszonej kapusty z dodatkiem czerwonej soczewicy i suszonych grzybów jest znakomitym pomysłem na obiad czy świąteczne danie, które oczywiście zamieszczę w świątecznym spisie dań na Boże Narodzenie.
Składniki na wegetariański bigos z czerwoną soczewicą:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2,5-3 szkl. czerwonej soczewicy
- 50 g suszonych grzybów
- 3-4 marchewki
- 1/4 selera
- 2-3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki goździków (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól morska/himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Jak przygotować wegetariański bigos z czerwoną soczewicą:
Grzyby namaczamy.
Kapustę lekko szatkujemy, a następnie umieszczamy w garnku, dodajemy namoczone wcześniej grzyby, goździki, liście laurowe, ziele angielskie.
Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
W tym czasie soczewicę gotujemy przez około 15 minut, odcedzamy.
Marchewkę i seler starte na dużych oczkach oraz cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju.
Wszystkie składniki dodajemy do kapusty, dodajemy także kminek oraz tymianek.
Gotujemy przez kolejne około 30 minut.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze