Ciastka owsiane z masłem orzechowym i cukrem kokosowym
Ciastka owsiane to jedne z moich ulubionych.
Do moich ciastek owsianych dodałam także kilka moich ulubionych dodatków: masło orzechowe, cukier kokosowy i gorzką czekoladę.
Wyszły mega pyszne, choć nie są to ciasta fit i dietetyczne, ale “…czasami człowiek musi, inaczej się udusi…”.
Ciastka idealne dla osób na diecie bezglutenowej – wystarczy użyć bezglutenowego proszku do pieczenia.
Składniki na ciastka owsiane z masłem orzechowym i cukrem kokosowym:
- 150 g płatków owsianych górskich
- 50 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- 80 g mąki ryżowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ew. bezglutenowego)
- 100 g miękkiego masła
- 50 g masła orzechowego bez soli, cukru i oleju palmowego
- 1 jajko “L”
- 2 paski gorzkiej czekolady
Jak przygotować ciastka owsiane z masłem orzechowym i cukrem kokosowym:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, za wyjątkiem cukru kokosowego.
Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy stopniowo cukier kokosowy – miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy.
Dodajemy jajko i masło orzechowe i miksujemy chwilę do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
Do masy maślanej dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz mieszamy.
Dłonie delikatnie zwilżamy wodą i formujemy z ciasta kulki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (funkcja pieczenia góra-dół) i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.
Układamy na kratce do wystudzenia.
Po upieczeniu ciastka są miękkie, a po wystudzeniu stają się chrupiące.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze