Wegańskie placuszki z cukrem kokosowym
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, placki i racuchy.
Dzisiaj placuszki w wersji wegańskiej na mleku migdałowym z dodatkiem cukru kokosowego, który ma melasowy smak.
Podaję je z syropem klonowym i owocami jagodowymi.
Składniki na wegańskie placuszki z cukrem kokosowym:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szkl. mleka migdałowego (napoju)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- olej kokosowy do smażenia
Jak przygotować wegańskie placuszki z cukrem kokosowym:
W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier kokosowy.
Następnie dolewamy mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy, mieszamy do połączenia składników.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu.
Nalewamy łyżką stołową porcje ciasta i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego, do czasu, gdy na powierzchni utworzą się bąbelki, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy aż się zarumienią.
Podajemy z syropem klonowym i owocami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze