Ciastka Pieguski owsiane
Dzisiaj zapraszam na pyszne ciastka Pieguski w wersji owsianej.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, mega smaczne i chrupiące.
Idealne ze szklaneczką mleka, kubkiem gorącego kakao, herbaty czy filiżanką ulubionej kawy.
Można zabrać jako przekąskę do szkoły czy pracy.
Polecam, bo piekę je od kilku lat i są niezawodne, zawsze wychodzą.
Składniki na ciastka Pieguski owsiane:
- 150 g płatków owsianych górskich
- 50 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- 80 g mąki orkiszowej jasnej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ew. bezglutenowego)
- 100 g miękkiego masła
- 50 g masła orzechowego bez soli, cukru i oleju palmowego
- 1 jajko “L”
- szczypta soli himalajskiej
- 6-8 kostek gorzkiej czekolady
Jak przygotować ciastka Pieguski owsiane:
Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy stopniowo cukier kokosowy – miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy.
Dodajemy jajko i masło orzechowe i miksujemy chwilę do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, a więc płatki owsiane, wszystkie mąki i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Do masy maślanej dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz mieszamy.
Dłonie delikatnie zwilżamy wodą i formujemy z ciasta kulki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (funkcja pieczenia góra-dół) i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.
Po upieczeniu układamy na kratce do wystudzenia.
Po upieczeniu ciastka są miękkie, a po wystudzeniu stają się chrupiące.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Super, zrobię takie do pracy 🙂
Polecam 😉