Kurczak Tikka Masala
Kurczak Tikka Masala to danie inspirowane kuchnią indyjską, choć tak naprawdę powstało w Anglii i cieszy się wielkim powodzeniem.
To kurczak przygotowany w sosie pomidorowym z dodatkiem mleka kokosowego lub śmietanki oraz indyjskich przypraw, m.in przyprawy garam masala czy kuminu.
Kurczak wychodzi soczysty, bowiem jest marynowany w jogurcie, a następnie smażony na patelni lub grillu nabity na patyczki.
Danie nietypowe, bardzo smaczne, aromatyczne, a przy tym bardzo proste w przygotowaniu.
Kurczaka Tikka Masala podajemy w towarzystwie ryżu i chlebków naan.
Składniki na kurczaka Tikka Masala (4 porcje):
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
marynata do kurczaka:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
sos:
- 500-600 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka cukru (ja użyłam erytrytolu)
- 1 łyżka soku z limonki
- 100 g mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki kremówki 30%
- sól himalajska do smaku
Jak przygotować kurczaka Tikka Masala:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok. 2×2 cm, oprószamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy marynatę do kurczaka.
Do miski przekładamy jogurt, dodajemy oliwę, starty imbir i czosnek oraz przyprawy, mieszamy.
Do marynaty przekładamy kurczaka, dokładnie nią pokrywając mięso, odstawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Zamarynowane mięso wyjmujemy z marynaty i nabijamy na patyczki szaszłykowe i grillujemy lub smażymy na zwykłej patelni na średnim ogniu po około 1 minucie z każdej strony, tak aby się zarumienił.
Odstawiamy kurczaka na talerz i przystępujemy do przygotowania aromatycznego sosu.
Na patelnię przekładamy masło klarowane i dodajemy suche przyprawy: ostrą i słodką paprykę, kmin rzymski, garam masalę i chwilę przesmażamy, cały czas mieszając.
Na koniec dodajemy starty czosnek i przesmażamy przez chwilkę, uważając, aby nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzki.
Dodajemy passatę, cukier, sok z limonki i sól do smaku (około 1/2 łyżeczki), zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie do minimum, przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodajemy obsmażone kawałki kurczaka, które zdejmujemy z patyczków i dusimy na bardzo małym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż kurczak będzie zupełnie miękki.
Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko kokosowe/śmietankę.
Finalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z ryżem, chlebkami naan, kleksem jogurtu i kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 296 kcal (1 porcja)
białka (B): 32,6 g
tłuszcze (T): 14,2 g
węglowodany (W): 9,2 g
******
Udostępnij na:
Komentarze