Ciasto 3 bit bez pieczenia
Ciasto 3 bit bez pieczenia to szybka propozycja na ciasto do kawki.
Ja przygotowuję je zawsze wieczorem, by przez noc fajnie się związało i warstwy przeszły smakiem.
Ciasto bardzo łatwe i super szybkie do przygotowania, jest także na każdą kieszeń.
Ciasto składa się z kilku różnych warstw: kajmaku, kremu budyniowego i masy śmietanowej, przekładanych warstwami herbatników.
Słodkie, atrakcyjnie się prezentujące, z fajnymi warstwami, bardzo smaczne i idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i nieskomplikowanego.
Składniki na ciasto 3 bit bez pieczenia:
- ok. 450-500 g herbatników (petit buerre)
- 1 puszka kajmaku/masy krówkowej
- czekolada do dekoracji – kilka kostek
krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
masa śmietanowa:
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 10 g żelatyny
Jak przygotować ciasto 3 bit bez pieczenia:
Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej.
Z 500 ml mleka odlewamy ok. 3/4 szkl mleka i rozpuszczamy proszki budyniowe, dodając cukier.
Resztę mleka zagotowujemy.
Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy z cukrem i gotujemy do zagotowania, mieszając cały czas, aby się nie przypaliło, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce dobrze wystudzonego budyniu i ucieramy aż masa będzie jednolita i gładka.
Pamiętajcie, że masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę, co da nam gwarancję, że krem się nie zwarzy.
Blaszkę (25×35 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód blaszki wykładamy warstwę herbatników, ściśle, jeden przy drugim.
Na herbatnikach rozsmarowujemy warstwę kajmaku (najlepiej żeby było o temperaturze pokojowej, ewentualnie możemy wstawić puszkę na chwilę do gorącej wody, masa wtedy ładnie się rozsmaruje).
Kajmak przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Następnie rozsmarowujemy krem budyniowy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
Odstawiamy ciasto do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę śmietanową.
Żelatynę zalewamy zimną wodą (40 ml) i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy, wstawiając np.do miski z gorącą wodą lub w mikrofalówce.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i nie przerywając ubijania żelatynę – chwilkę miksujemy, tylko do połączenia składników, zbyt długie miksowanie spowoduje, że masa się zwarzy.
Masę śmietanową rozsmarowujemy na herbatnikach.
Wierzch ciasta posypujemy wiórkami czekolady (u mnie czekolada gorzka, mleczna i biała).
Ciasto schładzamy.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
SUPER!
Dziękuję 🙂
Wow, naprawde pysznie to wygląda
Dziękuję bardzo! 😉