Kotlety rybne mielone
Kotlety rybne mielone to propozycja na smaczny obiad, zwłaszcza obiad piątkowy, postny.
Takie kotlety mogą posłuży także do przygotowania burgerów rybnych – wystarczy dobra bułka, np. żytnia z ziarnami, trochę warzyw i ulubiony sos.
Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.
Składniki na kotlety rybne mielone:
- 500 g filetów z białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk)
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 1/2 szkl. mleka
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety rybne mielone:
Bułkę namaczamy w mleku, a następnie dobrze odciskamy.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, studzimy.
Filety rybne oczyszczamy z ości, a następnie mielimy.
Mielimy także wcześniej namoczoną kajzerkę i zeszkloną cebulę.
Do rybnej masy dodajemy jajka i przyprawy, wyrabiamy na gładką masę.
Forujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze