Kotlety rybne mielone


Kotlety rybne mielone to propozycja na smaczny obiad, zwłaszcza obiad piątkowy, postny.

Takie kotlety mogą posłuży także do przygotowania burgerów rybnych – wystarczy dobra bułka, np. żytnia z ziarnami, trochę warzyw i ulubiony sos.

Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.


Składniki na kotlety rybne mielone:

  • 500 g filetów z białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk) 
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 szkl. mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia


Jak przygotować kotlety rybne mielone:

Bułkę namaczamy w mleku, a następnie dobrze odciskamy.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, studzimy.

Filety rybne oczyszczamy z ości, a następnie mielimy.

Mielimy także wcześniej namoczoną kajzerkę i zeszkloną cebulę.

Do rybnej masy dodajemy jajka i przyprawy, wyrabiamy na gładką masę.

Forujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.

Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy