Ciasto Brownie


Zapraszam na przepyszne ciasto, mocno czekoladowe, zakalcowate, lekko gliniaste i wilgotne – klasyczne brownie rodem z Ameryki.

Uwielbiam – jest boskie, przyjemne w konsystencji i rozpuszcza się po prostu “w gębie”.

Bardzo szybkie w przygotowaniu i super proste, łącznie z pieczeniem przygotowanie ciasta Brownie zajmuje ok. 30 minut.

Niby proste ciasto, bo zakalec chyba nie może się nie udać?

Czasami proste rzeczy nie są z pozoru takie proste!

Aby uzyskać spodziewany efekt należy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości gorzką czekoladę, sporą ilość tłuszczu – masła oraz cukru. Po drugie czas pieczenia – jest przeze mnie testowany dziesiątki razy i za każdym razem sprawdza się bezbłędnie – równe 20 minut w piekarniku.

Ciasto Brownie nie należy do ciast dietetycznych, fit, ale czasami trzeba sobie odpuścić by zjeść niebiańsko pyszne czekoladowe ciacho.

Idealne z filiżanką gorzkiej kawy lub szklaneczką zimnego mleka – tak lubimy!

Polecam!!!

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.


Składniki na ciasto Brownie:

  • 300 g czekolady gorzkiej min. 70% (u mnie 74% kakao)
  • 300 g cukru
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 100 g mąki pszennej


Jak przygotować ciasto Brownie:

Do rondelka/miski przekładamy masło, cukier i połamaną czekoladę – rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Co to oznacza? A to, że rondelek czy miskę z wyżej wymienionymi składnikami stawiamy na większym garnku z gotującą się wodą, ale w taki sposób, aby powierzchnia naczynia ze składnikami nie dotykała wody. Para z gotującej się wody powinna ogrzewać naczynie i rozpuszczać składniki.

Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę, przypominającą czekoladową polewę, odstawiamy do przestudzenia. Choć bywa, że cukier nie rozpuści się do końca, ale to nic nie szkodzi, ciasto wyjdzie.

Do przestudzonej czekolady z masłem i cukrem, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku na przemian z porcją mąki; postępujeny tak do wyczerpania składników. Miksujemy do uzyskania gładkiej, lśniącej konsystencji.

Formę prostokątną (wymiary 24×28 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, równomiernie je rozprowadzając i wyrównując wierzch.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez 20 minut!

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy