Pasta kanapkowa z twarogu i dyni
Dzisiaj na śniadanie przygotowałam przepyszną pastę twarogową, takie domowe smarowidełko do pieczywa.
Pasta kanapkowa z twarogu i dyni.
Banalnie prosta w przygotowaniu; dosłownie w kilka sekund mamy bardzo smaczną pastę do pieczywa, którą można zjeść również jako twarożek dyniowy czy zastosować jako farsz do naleśników, jak również podać z placuszkami na słodko.
W zamrażalniku mam przygotowane małe porcje musu z dyni, które po rozmrożeniu nadają się niemalże do wszystkiego.
Postanowiłam odmrozić sobie jedną porcję i wykorzystać do przygotowania pasty kanapkowej, którą robię z powodzeniem od kilku lat, szczególnie kiedy w lodówce mam kawałek twarogu i resztkę musu lub po prostu odmrażam mały kubeczek z musem.
Pasta jest bardzo smaczna, aromatyczna i w jesiennym klimacie nie tylko za sprawą musu dyniowego, ale również cynamonu, który świetnie podkręca smak dyni, dzięki czemu pasta nabiera nieco korzennego posmaku.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na pastę kanapkową z twarogu i dyni:
- 250 g twarogu półtłustego
- 4-5 łyżek purée z dyni – przepis podawałam tutaj
- miód lub syrop klonowy do smaku – ok. 2 łyżeczek
- cynamon (opcjonalnie)
Jak przygotować pastę kanapkową z twarogu i dyni:
Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.
Dodajemy purée z dyni oraz miód lub syrop klonowy do smaku oraz sporą szczyptę lub dwie cynamonu.
Całość dokładnie mieszamy.
Pastę kanapkową z twarogu i dyni możemy serwować zaraz po przygotowaniu lub schłodzoną.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze