Tarta orkiszowa z bakłażanem, pomidorami i czerwoną cebulą
Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i quiche wytrawne – zarówno mięsne, warzywne jak i mieszane.
Dzisiaj wersja jesienna tarty, bardzo lekka i smaczna z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą, doprawiona świeżym tymiankiem, który rośnie sobie bujnie na kuchennym parapecie.
Tartę przygotowałam na mące orkiszowej razowej i jasnej, zdrowszym odpowiednikom mąki pszennej, ale oczywiście można użyć innego rodzaju mąki czy mieszanki kilku – warto eksperymentować. Połączenie mąki orkiszowej razowej i jasnej jest jednym z moich ulubionych – ciasto wychodzi bardzo smaczne i kruche!
Bakłażan to zdrowe warzywo, które powinno znaleźć się w naszej diecie, ale wiadomo nie każdemu smakowo czy strukturalnie odpowiada – jest gąbszasty i w zasadzie bez smaku. Smak możemy sami mu nadać poprzez odpowiednie przygotowanie i doprawienie. Bakłażan chłonie smaki z innych składników.
Fajnym sposobem przygotowania oberżyny (inna nazwa bakłażana) jest poddanie jej obróbce termicznej. Grillowany bakłażan jest przepyszny, z lekko dymnym posmakiem, który uzyskamy na grillu lub patelni grillowej dzięki rowkom, które dają specyficzny wzór – przypieczone paseczki. W tych miejscach warzywa się przypiekają, lekko karmelizują, nabierają fajnego i specyficznego smaku.
Do tarty użyłam także zeszklonej czerwonej cebuli, świeżych pomidorów, mozzarelli która wzbogaca i urozmaica smak, ale także pełni rolę “zlepiacza” warzyw oraz tzw. kropki nad “i” – świeżego tymianku.
Dla walorów wizualnych, estetycznych warzywa ułożyłam naprzemiennie w formie rozety. A nawiasem mówiąc, te paseczki na bakłażanie wyglądają przeuroczo!
Pyszna – mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na tartę orkiszową z bakłażanem, pomidorami i czerwoną cebulą:
ciasto kruche:
- 200 g mąki orkiszowej razowej
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 żółtko
- 100 g zimnego masła
- zimna woda – tyle ile zabierze ciasto (ok. 6-7 łyżek)
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
nadzienie:
- 1 duży bakłażan
- 2 pomidory
- 3 czerwone cebule
- 1 kulka mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól himalajska lub morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować tartę orkiszową z bakłażanem, pomidorami i czerwoną cebulą:
Na stolnicę wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i mieszamy. Dodajemy masło, żółtko i zimną wodę, szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie, a następnie wykładamy formę do tarty i dociskamy ciasto by dokładnie wypełniło jej wnętrze.
Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut w 180°C. Tartę możemy obciążyć suchym grochem lub specjalnymi kulkami.
Cebulę kroimy w piórka, a następnie szklimy na niewielkiej ilości oleju – 2 łyżki.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy przez kilka sekund, przyprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy.
Bakłażana kroimy w cienkie plastry, delikatnie solimy i odstawiamy na około 10 minut, aby puściły sok.
Następnie przy pomocy ręcznika papierowego osuszamy plastry bakłażana.
Plastry bakłażana smażymy z obu stron na delikatnie posmarowanej olejem patelni grillowej lub zwykłej.
Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry.
Na upieczony spód tarty wykładamy kilka plastrów zgrillowanego bakłażana, następnie wykładamy zeszkloną cebulę.
Na cebuli układamy naprzemiennie plastry pomidora i grillowanego bakłażana, tworząc rozetkę; pomiędzy plastry warzyw dokładamy plastry mozzarelli.
Całość oprószamy solą i pieprzem, a następnie posypujemy listkami świeżego tymianku.
Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C i zapiekamy ok. 10 minut aż mozzarella zacznie się rozpuszczać.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze