Ciasto grysikowe z bananami i galaretką
Ciasto grysikowe to ciasto z kaszy manny bez pieczenia.
Jest bardzo łatwe do wykonania, szybkie i bardzo smaczne, zatem mogą je wykonać dzieci, jako kurs przygotowywania deserów dla siebie, rodziny, znajomych i przyjaciół.
Ciasto grysikowe przygotowałam w dwóch smakach, waniliowym i czekoladowo-migdałowym z bananami i galaretką cytrynową.
Polecam wypróbować!
Składniki na ciasto grysikowe z bananami i galaretką:
warstwa waniliowa:
- 1/2 szkl. kaszy manny
- 500 ml mleka
- 50-70 g masła
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis
warstwa czekoladowa:
- 1/2 szkl. kaszy manny
- 500 ml mleka
- 50-70 g masła
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 łyżka kakao gorzkiego
dodatkowo:
- ok. 200-220 g herbatników – 40 szt.
- 2 galaretki żółte – cytrynowe lub bananowe
- 6-7 małych bananów
- sok z 1/2 cytryny do skropienia bananów
Jak przygotować ciasto grysikowe z bananami i galaretką:
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy warstwę waniliową ciasta.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier.
Całość podgrzewamy do czasu aż mleko prawie zagotuje się i będzie mocno parowało, wtedy zmniejszamy grzanie i wlewamy ekstrakt waniliowy.
Delikatną stróżką wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, gotujemy aż kasza wchłonie mleko i zgęstnieje.
Formę (wym. 24×28 cm) wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, a następnie suchymi herbatnikami (połową porcji).
Na herbatniki wylewamy gorącą kaszę waniliową, rozprowadzamy i wyrównujemy powierzchnię, wykładamy drugą połową herbatników.
Przygotowujemy warstwę czekoladową analogicznie jak warstwę waniliową.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier i całość podgrzewamy.
Gdy mleko zagotuje się dodajemy aromat migdałowy i zmniejszamy ogień.
Delikatną stróżką wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, gotujemy aż kasza lekko zgęstnieje, wtedy na chwilkę zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao, najlepiej przesiać, aby nie było grudek, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia kakao i ponownie stawiamy na gaz i gotujemy aż kasza zgęstnieje.
Gorącą kaszę czekoladową wylewamy na drugą warstwę herbatników, rozprowadzamy i wyrównujemy powierzchnię.
Odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie układamy na czekoladowej warstwie.
Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny do całkowitego stężenia.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze