Gofry marchewkowe
Gofry marchewkowe to smaczna i zdrowsza wersja gofrów, a dodatkowo 1 goferek to niecałe 80 kcal.
Gofry marchewkowe to także idealny sposób na przemycenie warzyw w diecie dzieci.
Przygotowałam je na mące orkiszowej jasnej z dodatkiem erytrytolu zamiast cukru, oleju zamiast masła i przyprawy piernikowej, która robi tu całą robotę.
Jeżeli nie chcecie gofrów w wersji fit przygotujcie je ze zwykłym cukrem, mąką pszenną i roztopionym masłem.
Te gofry smakują po prostu nieziemsko, szczególnie przypadną do gustu osobom lubiącym piernikowe, korzenne smaki.
Gofry wychodzą chrupiące, ale należy pamiętać, aby po upieczeniu studzić na kratce, jeżeli zaś ktoś lubi miękkie gofry, wystarczy wtedy do wystudzenia położyć je na talerzu lub desce – zaparują i staną się miękkie.
Polecam Wam z całego serca 🙂
Składniki na gofry marchewkowe (ok. 12 sztuk):
- 1 szkl. startej marchewki na drobnych oczkach
- 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej
- 1 szkl. mleka krowiego 1,5%
- 2-3 łyżki erytrytolu
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- szczypta soli himalajskiej
Jak przygotować gofry marchewkowe:
Rozgrzewamy gofrownicę.
W tym czasie w misce łączymy przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, erytrytol i przyprawę piernikową.
Następnie wlewamy mleko i wbijamy całe jajko, mieszamy dokładnie lub miksujemy, tak by nie było grudek.
Do masy dodajemy olej i ponownie mieszamy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach.
Na dobrze rozgrzaną gofrownicę nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano przez około 4 minuty.
Gotowe gofry studzimy koniecznie na kratce – jeżeli chcemy uzyskać chrupiące gofry.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 77 kcal (1 porcja z 12)
białka (B): 2,8 g
tłuszcze (T): 3,4 g
węglowodany (W): 8,5 g
******
Udostępnij na:
Komentarze