Surówka Coleslaw z burakiem i kukurydzą
Coleslaw to surówka z kapusty, która chyba najczęściej gości u mnie na stole do obiadu.
Bardzo lubimy surówki z kapusty, i białej i czerwonej i pekińskiej.
Dzisiaj propozycja bardzo prosta, ale i bardzo smaczna z dodatkiem pieczonych buraczków i kukurydzy.
Składniki na surówkę Coleslaw z burakiem i kukurydzą:
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 3 małe lub 2 średnie buraki pieczone lub gotowane – sprawdźcie jak upiec buraki
- ok. 1 szkl. kukurydzy konserwowej
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ok. 1 łyżeczki soli himalajskiej
- ok. 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- opcjonalnie garstka orzechów włoskich
Jak przygotować surówkę Coleslaw z burakiem i kukurydzą:
Kapustę drobno szatkujemy, a następnie dodajemy ok. 3/4 płaskiej łyżeczki soli, ugniatamy dłonią, aby kapusta zaczęła puszczać sok i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękła.
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do kapusty.
Dodajemy także kukurydzę, sok z cytryny, musztardę, majonez, natkę pietruszki, mieszamy do połączenia składników.
Finalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Możemy dodać także posiekane orzechy włoskie.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze