Surówka Coleslaw z burakiem i kukurydzą

Coleslaw to surówka z kapusty, która chyba najczęściej gości u mnie na stole do obiadu.

Bardzo lubimy surówki z kapusty, i białej i czerwonej i pekińskiej.

Dzisiaj propozycja bardzo prosta, ale i bardzo smaczna z dodatkiem pieczonych buraczków i kukurydzy.


Składniki na surówkę Coleslaw z burakiem i kukurydzą:

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 3 małe lub 2 średnie buraki pieczone lub gotowane – sprawdźcie jak upiec buraki
  • ok. 1 szkl. kukurydzy konserwowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 1 łyżeczki soli himalajskiej
  • ok. 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • opcjonalnie garstka orzechów włoskich


Jak przygotować surówkę Coleslaw z burakiem i kukurydzą:

Kapustę drobno szatkujemy, a następnie dodajemy ok. 3/4 płaskiej łyżeczki soli, ugniatamy dłonią, aby kapusta zaczęła puszczać sok i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękła.

Buraczki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do kapusty.

Dodajemy także kukurydzę, sok z cytryny, musztardę, majonez, natkę pietruszki, mieszamy do połączenia składników.

Finalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Możemy dodać także posiekane orzechy włoskie.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy