Ciasto jogurtowo-owsiane z borówkami
Lato to moja ulubiona pora roku, w zasadzie mogłaby trwać dla mnie cały rok, a nawet dłużej…
Dla mnie to nie tylko ukochane promienie słońca, które dodają mi tyle energii, ale i bogactwo smaków warzyw i owoców, które uwielbiam i jem przez cały rok, ale latem są wyjątkowo pyszne!
Dzisiaj chciałaby Was zaprosić na ciasto z borówkami, na które teraz jest sezon.
Ale żeby było jeszcze smaczniej przygotowałam ciasto w wersji fit na mące owsianej, jogurcie, oleju kokosowym i erytrytolu.
Ekspresowo się je robi i jest bardzo smaczne!
Ciasto godne polecenia, więc zapraszam po przepis!
Składniki na ciasto jogurtowo-owsiane z borówkami:
- 2 szkl. mąki owsianej (240 g) – jeśli nie posiadacie można zmielić płatki owsiane na mąkę
- 1 szkl. jogurtu naturalnego 0 % tłuszczu (260 g)
- 2 jajka
- 6 łyżek erytrytolu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju kokosowego (40 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
- 2 garści borówki amerykańskiej (ok. 100 g)
Jak przygotować ciasto jogurtowo-owsiane z borówkami:
Suche składniki, a więc mąkę owsianą, proszek do pieczenia, erytrytol i cukier waniliowy mieszamy razem w misce.
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy żółtka, roztopiony olej kokosowy i jogurt; całość mieszamy do połączenia składników.
Następnie dodajemy suche składniki (wcześniej połączone) i ponownie mieszamy.
Na koniec dodajemy garść borówek i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i posypujemy pozostałymi borówkami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. “suchego patyczka”.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy erytrytolem zmielonym w młynku.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 1587 kcal (całość)
białka (B): 55,2 g
tłuszcze (T): 70,4g
węglowodany (W): 173,0 g
1 porcja ciasta z 10 kawałków to ok. 158 kcal
******
Udostępnij na:
Komentarze