Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków

Uwielbiam młode ziemniaczki, po prostu kocham ♥

Najbardziej takie klasycznie ugotowane z masełkiem i dużą ilością świeżego koperku. Takich ziemniaków nie obieram, tylko namaczam w zimnej wodzie i oskrobuję lub szoruję szczoteczką z wierzchniej cienkiej skórki.

Dzisiaj wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków z dodatkiem młodej marchewki, cebulki, czosnku i dużą ilością świeżej natki pietruszki i koperku, prosto z ogrodu teściów.

Zapiekanka banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, treściwa i sycąca, a dodatkowo bardzo tania.

Składniki na wiejską zapiekankę z młodych ziemniaków:

  • 1 kg młodych, małych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 młode marchewki
  • 200 g dobrej, wędzonej kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku
  • 150 g startego żółtego sera
  • świeżo mielony kolorowy pieprz


Jak przygotować wiejską zapiekankę z młodych ziemniaków:

Ziemniaki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 15-20 minut do namoczenia.

Po tym czasie ziemniaczki skrobiemy lub szorujemy szczoteczką, aby pozbyć się skórki, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.

Zalewamy czystą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.

Odcedzamy ziemniaki i odparowujemy. 

W czasie, gdy ziemniaki będą się gotowały na suchej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki, dodajemy boczek pokrojony w paseczki i marchewkę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę – przesmażamy około 2 minut.

Wyłączamy grzanie pod patelnią i dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ugotowane, gorące ziemniaki dodajemy do przesmażonej kiełbasy z marchewką i cebulą, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, zioła prowansalskie oraz pieprz do smaku, ewentualnie można delikatnie posolić potrawę. 

Dodajemy połowę startego sera, mieszamy całość i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 

Posypujemy resztą żółtego sera i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika.

Pieczemy przez około 15-20 minut aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy