Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków
Uwielbiam młode ziemniaczki, po prostu kocham ♥
Najbardziej takie klasycznie ugotowane z masełkiem i dużą ilością świeżego koperku. Takich ziemniaków nie obieram, tylko namaczam w zimnej wodzie i oskrobuję lub szoruję szczoteczką z wierzchniej cienkiej skórki.
Dzisiaj wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków z dodatkiem młodej marchewki, cebulki, czosnku i dużą ilością świeżej natki pietruszki i koperku, prosto z ogrodu teściów.
Zapiekanka banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, treściwa i sycąca, a dodatkowo bardzo tania.
Składniki na wiejską zapiekankę z młodych ziemniaków:
- 1 kg młodych, małych ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 młode marchewki
- 200 g dobrej, wędzonej kiełbasy
- 100 g boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanego koperku
- 150 g startego żółtego sera
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Jak przygotować wiejską zapiekankę z młodych ziemniaków:
Ziemniaki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 15-20 minut do namoczenia.
Po tym czasie ziemniaczki skrobiemy lub szorujemy szczoteczką, aby pozbyć się skórki, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
Zalewamy czystą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.
Odcedzamy ziemniaki i odparowujemy.
W czasie, gdy ziemniaki będą się gotowały na suchej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki, dodajemy boczek pokrojony w paseczki i marchewkę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę – przesmażamy około 2 minut.
Wyłączamy grzanie pod patelnią i dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ugotowane, gorące ziemniaki dodajemy do przesmażonej kiełbasy z marchewką i cebulą, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, zioła prowansalskie oraz pieprz do smaku, ewentualnie można delikatnie posolić potrawę.
Dodajemy połowę startego sera, mieszamy całość i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy resztą żółtego sera i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Pieczemy przez około 15-20 minut aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze