Faworki drobiowe
Faworki drobiowe to propozycja na niedzielny obiad, który fajnie się prezentuje i świetnie smakuje.
Sprawdzi się także jako danie imprezowe, na szwedzki stół, bo równie dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło.
Jako danie imprezowe możemy podać w towarzystwie ulubionego sosu, np. czosnkowego lub pomidorowego, a nawet ketchupem.
Zaś jako danie obiadowe z ulubioną surówką i ziemniakami lub frytkami, czy pieczonymi ziemniakami.
W przygotowaniu są bardzo proste, bowiem robi się je jak faworki z ciasta (chrusty).
Składniki na faworki drobiowe:
- 1 kg fileta z piersi indyka (lub kurczaka)
- opakowanie (250 g) płatków kukurydzianych (corn flakes)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka curry
- 1,5 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 3 jajka
- 2-3 łyżki mleka
- olej do smażenia
Jak przygotować faworki drobiowe:
Pierś z indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w cienkie plastry.
Każdy plaster nacinamy pośrodku, jak faworki z ciasta.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy blenderem lub np. umieszczamy w woreczku i traktujemy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, aby je drobno rozdrobnić.
W jednym naczyniu mieszamy mąkę ze wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy, w następnym rozkłócamy jajka z mlekiem, a w trzecim umieszczamy zmielone płatki.
Nacięte plastry mięsa obtaczamy kolejno w mące z przyprawami, rozkłóconych jajkach i w rozdrobnionych płatkach.
Następnie plastry panierowanego mięsa wywijamy jednym końcem przez nacięcie, tworząc faworki.
Na patelni rozgrzewamy olej, nieco więcej jak do smażenia kotletów, mniej więcej, aby poziom oleju sięgał ok. 1 cm.
Na rozgrzanym tłuszczu układamy faworki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze