Faworki drobiowe

Faworki drobiowe to propozycja na niedzielny obiad, który fajnie się prezentuje i świetnie smakuje.

Sprawdzi się także jako danie imprezowe, na szwedzki stół, bo równie dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło.

Jako danie imprezowe możemy podać w towarzystwie ulubionego sosu, np. czosnkowego lub pomidorowego, a nawet ketchupem.

Zaś jako danie obiadowe z ulubioną surówką i ziemniakami lub frytkami, czy pieczonymi ziemniakami.

W przygotowaniu są bardzo proste, bowiem robi się je jak faworki z ciasta (chrusty).


Składniki na faworki drobiowe:

  • 1 kg fileta z piersi indyka (lub kurczaka)
  • opakowanie (250 g) płatków kukurydzianych (corn flakes)
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka curry
  • 1,5 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • olej do smażenia


Jak przygotować faworki drobiowe:

Pierś z indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w cienkie plastry.

Każdy plaster nacinamy pośrodku, jak faworki z ciasta.

Płatki kukurydziane rozdrabniamy blenderem lub np. umieszczamy w woreczku i traktujemy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, aby je drobno rozdrobnić.

W jednym naczyniu mieszamy mąkę ze wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy, w następnym rozkłócamy jajka z mlekiem, a w trzecim umieszczamy zmielone płatki.

Nacięte plastry mięsa obtaczamy kolejno w mące z przyprawami, rozkłóconych jajkach i w rozdrobnionych płatkach.

Następnie plastry panierowanego mięsa wywijamy jednym końcem przez nacięcie, tworząc faworki.

Na patelni rozgrzewamy olej, nieco więcej jak do smażenia kotletów, mniej więcej, aby poziom oleju sięgał ok. 1 cm.

Na rozgrzanym tłuszczu układamy faworki i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy