Sznycle z indyka
Takie sznycle z indyka przygotowywało się w moim rodzinnym domu. Potrawa bardzo zwyczajna, klasyka kuchni, ale bardzo smaczna – jeżeli ktoś lubi mięsiwo.
Sznycle można przygotować tak jak ja dzisiaj z mięsa indyka, ale także z cielęciny czy z szynki wieprzowej.
Do przyprawienia mięsa używam tylko soli, świeżo mielonego pieprzu i nieco soku z cytryny, aby nie zmienić smaku mięsa, a podkreślić jego naturalny, delikatny smak.
Podajemy, np. z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz mizerią z ogórków.
Składniki na sznycle z indyka:
- 500 g fileta z indyka
- sól
- pieprz świeżo mielony
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 2 jajka
- cytryna
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżka masła
Jak przygotować sznycle z indyka:
Filet z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry – ok. 1-1,5 cm grubości.
Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.
Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor – na średnim ogniu, aby panierka nie przypaliła się.
Po usmażeniu od razu zdejmujemy z patelni, bowiem panierka lubi chłonąć tłuszcz jak gąbka.
Można ewentualnie osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy – można z cząstką cytryny.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze