Sałatka z ogórka, melona i fety
Zapraszam na bardzo orzeźwiającą, lekką, letnią sałatkę z ogórka, melona z dodatkiem fety, czerwonej cebuli i dobrej jakości oliwy.
Całość doprawiona dodatkowo świeżą miętą i skórką z limonki, które dodatkowo orzeźwiają sałatkę i czynią ją wyrazistą w smaku – połączenie bardzo smaczne.
Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a efekt jest zaskakujący, jak może prezentować się sałatka ze zwykłych ogórków.
Idealna na gorące dni, sprawdzi się podczas letnich przyjęć i imprez domowych, na pewno przypadnie do gustu Waszym gościom. Może być również podana do potraw z grilla, zwłaszcza cięższych mięs czy kiełbasek.
Zatem zapraszam po przepis 🙂
Składniki na sałatkę z ogórka, melona i fety:
- 1 dojrzały melon
- 1 długi ogórek szklarniowy
- 1/2 czerwonej cebuli
- 150 g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- kilka listków świeżej mięty
- odrobina otartej skórki z limonki
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę z ogórka, melona i fety:
Ogórka dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w długie, cienkie plastry.
Melona przekrawamy na pół i za pomocą łyżki do warzyw wykrawamy kulki.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę, listki mięty, skórkę z limonki.
Całość przyprawiamy solą i pierzem do smaku oraz skrapiamy oliwą i octem.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze