Sałatka z ogórka, melona i fety

Zapraszam na bardzo orzeźwiającą, lekką, letnią sałatkę z ogórka, melona z dodatkiem fety, czerwonej cebuli i dobrej jakości oliwy.

Całość doprawiona dodatkowo świeżą miętą i skórką z limonki, które dodatkowo orzeźwiają sałatkę i czynią ją wyrazistą w smaku – połączenie bardzo smaczne.

Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a efekt jest zaskakujący, jak może prezentować się sałatka ze zwykłych ogórków.

Idealna na gorące dni, sprawdzi się podczas letnich przyjęć i imprez domowych, na pewno przypadnie do gustu Waszym gościom. Może być również podana do potraw z grilla, zwłaszcza cięższych mięs czy kiełbasek.

Zatem zapraszam po przepis 🙂


Składniki na sałatkę z ogórka, melona i fety:

  • 1 dojrzały melon
  • 1 długi ogórek szklarniowy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • kilka listków świeżej mięty
  • odrobina otartej skórki z limonki
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony


Jak przygotować sałatkę z ogórka, melona i fety:

Ogórka dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w długie, cienkie plastry.

Melona przekrawamy na pół i za pomocą łyżki do warzyw wykrawamy kulki.

Cebulę kroimy w cienkie piórka.

Warzywa przekładamy do miski, dodajemy pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę, listki mięty, skórkę z limonki.

Całość przyprawiamy solą i pierzem do smaku oraz skrapiamy oliwą i octem.

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy