Wegański twarożek ze słonecznika
Wegański twarożek to moja propozycja skierowana do osób będących na diecie bezglutenowej, z nietolerancją laktozy, wystrzegających się jajek i ogólnie nabiału zwierzęcego.
Twarożek smakuje prawie jak z twarogu z mleka.
Jest bardzo prosty do zrobienia i do jego przygotowania używamy praktycznie jednego składnika, jakim jest łuskany słonecznik.
Składniki na wegański twarożek ze słonecznika (6 porcji):
- 1 szkl. słonecznika łuskanego
- 1 cytryna
- koperek, szczypiorek, rzodkiewki, kiełki
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
Jak przygotować wegański twarożek ze słonecznika:
Ziarna słonecznika łuskanego namaczamy na noc w zimnej wodzie.
Następnie rano odcedzamy i przepłukujemy.
Dodajemy sok z cytryny i miksujemy, dodając 2-3 łyżki wody, gdyby masa była za sucha.
Do zmiksowanej masy dodajemy posiekany koperek, szczypiorek i rzodkiewki, ewentualnie ulubione kiełki.
Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 146 kcal (1 porcja bez dodatków)
białka (B): 6,8 g
tłuszcze (T): 10,3 g
węglowodany (W): 7,3 g
******
Udostępnij na:
Komentarze