Ciasto makowe z kremem waniliowym


Zapraszam na przepyszne ciasto makowe z pyszniutkim kremem waniliowym.
Ciasto idealne do kawy czy herbaty, ale idealnie sprawdzi się jako ciasto urodzinowe, zamiast tortu.
Polecam!


Składniki na ciasto makowe z kremem waniliowym:

ciasto makowe:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru (1/2 szkl.)
  • 3 jajka
  • 100 g mąki (niepełna 1 szkl.)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g suchego maku (1/2 szkl.)

krem waniliowy:

  • 150 ml mleka
  • 125 g cukru (ponad 1/2 szkl.)
  • 2 żółtka
  • 175 g masła
  • 1-1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Jak przygotować ciasto makowe z kremem waniliowym:

Miękkie masło ucieramy, dodając stopniowo cukier. Ucieramy do uzyskania puszystej masy. 

Następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. 

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Na sam koniec dodajemy suchy mak i ponownie mieszamy.

Tortownicę (Ø 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto, a po środku robimy małe wgłębienie (dołek), rozcierając ciasto od środka ku rantowi formy, co zapobiegnie nadmiernemu wyrastaniu środka ciasta. 

Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 170-180°C.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem waniliowy.

Mleko podgrzewamy z cukrem, aż się rozpuści, nie zagotowujemy.

Do miski przekładamy dwa żółtka i mieszamy.

Do żółtek dodajemy odrobinę podgrzanego mleka i cały czas mieszając dolewamy małym strumykiem resztę mleka.

Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez ok. 10-12 minut cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.

Odstawimy masę do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy z ekstraktem waniliowym na puszystą masę. 

Dodajemy stopniowo ostudzoną masę mleczno-żółtkową i dalej ucieramy aż uzyskamy puszysty krem.

Ciasto przekrawamy na pół, najlepiej ząbkowanym nożem.

Dolny blat ciasta smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem.

Kremem smarujemy także górę oraz boki ciasta i posypujemy odrobiną suchego maku.

Ciasto schładzamy.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Gofry

11-08-2014 

Ajerkoniak - likier jajeczny

10-08-2014 

Płatki ryżowe z sezonowymi owocami

08-08-2014 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweAneta | 03-10-2020

    Cudownie wygląda 😀

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 03-10-2020

    Bardzo dziękuję, pozdrawiam 😉

  • Zdjęcie profiloweJerzy | 03-10-2020

    Idę kupić mak i na pewno zrobię 😉

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 03-10-2020

    Super, cieszę się bardzo!

  • Zdjęcie profiloweEmilia | 04-10-2020

    SUPER 😀

  • Zdjęcie profiloweAnia | 05-10-2020

    Czy składniki należy podwoić na dużą blachę ? 🙂

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 05-10-2020

    Pani Aniu, przepis jest na małą tortownicę śr. 20 cm, więc na dużą blachę należy podwoić składniki 🙂

  • Zdjęcie profiloweMarta | 04-12-2020

    100 g mąki to niepełna szklanka cukru 125g to pół? Coś tu nie gra 😃

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 04-12-2020

    Wszystko gra, mąka ma inną objętość niż cukier i także inny ciężar 🙂

  • Zdjęcie profiloweAndżelika | 14-01-2021

    A jak zrobić dołek na środku ciasta?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 14-01-2021

    Łyżką robimy wgłębienie, rozcierając ciasto ze środka tortownicy na boki, tak aby powstał niewielki dołek 😉

  • Zdjęcie profiloweKlaudia | 18-01-2021

    A mak jaki?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 18-01-2021

    Suchy mak, może być mielony, byle nie był zaparzany.

  • Zdjęcie profiloweJoanna | 04-02-2021

    Wygląda super. Mam tylko taką prośbę, jako wzrokowiec: aby do przepisów do pobrania dodać zdjęcia wypieku. Jako wzrokowiec jem oczyma 🙂

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 04-02-2021

    Postaram się, aby w niedalekim czasie dodać taką możliwość. Dziękuję bardzo za podpowiedź:)

  • Zdjęcie profiloweDariusz | 20-02-2021

    pyszne ciasto makowe, szkoda, że nie może być zaparzany, ale kupię mak mielony

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 20-02-2021

    Zaparzany by się nie sprawdził w tym cieście, ale mam nadzieję, że smak zrekompensuje utrudzenia 🙂
    Pozdrawiam!

  • Zdjęcie profiloweStokrotka | 13-08-2021

    Robię teraz to ciasto i dodam że blat mi opadł co strasznie mnie zdenerwowało.W takim przypadku powinny być dwa blaty a nie jeden.Zawiodlam się na tym przepisie.Ale to jeszcze nie koniec jestem w trakcie robienia wszystkiego.Na razie wszystko mi się studzi Zobaczymy jak dalej będzie i jak się masa będzie miała do tych warstw.Dla mnie na razie ocena 3

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 13-08-2021

    To ciasto nigdy nie opada, więc myślę, że coś Pani źle zrobiła, albo użyła Pani za dużą tortownicę. Dodam, że to ciasto robiło bardzo dużo osób, jest na blogu od wielu lat, było jeszcze na starej domenie i miało bardzo dużo pozytywnych opinii.

  • Zdjęcie profiloweGosia | 05-02-2022

    Krem wogole nie wychodzi , masa nie gęstnieje chyba czego brakuje bo same żółtka i mleko

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 05-02-2022

    Wszystko dobrze, krem zgęstnieje, trzeba cierpliwości, to dość długi proces. A przepis sprawdzony przez wielu czytelników i zawsze wychodzi, niczego nie brakuje.
    W kolejnym kroku ucieramy masło i dodajemy masę mleczno-żółtkową.