Sernik z pianką kokosową
Serniki są chyba najbardziej lubianymi z całej gamy ciast.
To także moje ulubione ciasto, sernika nigdy sobie nie odmówię.
Dzisiejsza wersja jest na kruchym spodzie z pianą i wiórkami kokosowymi.
Bardzo smaczny i wilgotny.
Składniki na sernik z pianką kokosową:
ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 żółtko
- 125 g margaryny
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 6 żółtek
- 2 niepełne szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 szkl. mleka
pianka kokosowa:
- 7 białek
- 4 łyżki cukru
- wiórki kokosowe
Jak przygotować sernik z pianką kokosową:
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtko, margarynę i śmietanę, siekamy nożem.
Następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do formy do pieczenia (wym.24×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowujemy masę serową.
Do dużej miski przekładamy serek z wiaderka, dodajemy cukier, żółtka, budynie śmietankowe oraz śmietanę i całość miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo mleko i dalej miksujemy na wolniejszych obrotach.
Masę serową wylewamy na spód z ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem lub w temperaturze 200°C bez termoobiegu.
Po 50 minutach sernik wyjmujemy z piekarnika, a piekarnik zostawiamy włączony.
Ubijamy pianę z białek, dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i miksujemy na puszystą pianę.
Ubitą pianę wykładamy na wierzch sernika i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C, aż piana się zapiecze i lekko zbrązowieje.
Po upieczeniu sernik studzimy.
Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze