Sernik z pianką kokosową

Serniki są chyba najbardziej lubianymi z całej gamy ciast.

To także moje ulubione ciasto, sernika nigdy sobie nie odmówię.

Dzisiejsza wersja jest na kruchym spodzie z pianą i wiórkami kokosowymi.

Bardzo smaczny i wilgotny.


Składniki na sernik z pianką kokosową:

ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 6 żółtek
  • 2 niepełne szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 szkl. mleka

pianka kokosowa:

  • 7 białek
  • 4 łyżki cukru
  • wiórki kokosowe


Jak przygotować sernik z pianką kokosową:

Zaczynamy od przygotowania ciasta.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtko, margarynę i śmietanę, siekamy nożem.

Następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do formy do pieczenia (wym.24×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowujemy masę serową.

Do dużej miski przekładamy serek z wiaderka, dodajemy cukier, żółtka, budynie śmietankowe oraz śmietanę i całość miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo mleko i dalej miksujemy na wolniejszych obrotach.

Masę serową wylewamy na spód z ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem lub w temperaturze 200°C bez termoobiegu.

Po 50 minutach sernik wyjmujemy z piekarnika, a piekarnik zostawiamy włączony.

Ubijamy pianę z białek, dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i miksujemy na puszystą pianę.

Ubitą pianę wykładamy na wierzch sernika i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C, aż piana się zapiecze i lekko zbrązowieje.

Po upieczeniu sernik studzimy.

Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy