Gofry
Lato to wspaniała okazja do przygotowania ciepłych i chrupiących gofrów.
W dniu ich przygotowywania byłam z rodziną nad jeziorem, a po powrocie zachciało nam się deseru.
Padło na gofry, które chodziły nam po głowie już od dłuższego czasu.
Ciasto na gofry przypomina nieco ciasto na naleśniki, jest jednak o wiele gęstsze.
Gofry podajcie z cukrem pudrem, bitą śmietaną i sezonowymi owocami lub na co tylko przyjdzie Wam ochota.
W końcu jak szaleć to szaleć – zachęcam Was do ich przygotowania!
Składniki na gofry:
- 2 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3-1/2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego – przepis tutaj
- ok. 1,5 szkl. mleka
- 1/3 szkl. oleju
- szczypta soli
Jak przygotować gofry:
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Dolewamy mleko i olej, miksujemy.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiego i dość gęstego ciasta.
W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki, aby uzyskać gęste ciasto lub jeśli ciasto będzie za gęste – dolewamy ciup mleka.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z ciastem.
Za pomocą chochelki wlewamy porcje ciasta do gofrownicy.
Pieczemy gofry aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze