Gofry


Lato to wspaniała okazja do przygotowania ciepłych i chrupiących gofrów.

W dniu ich przygotowywania byłam z rodziną nad jeziorem, a po powrocie zachciało nam się deseru.

Padło na gofry, które chodziły nam po głowie już od dłuższego czasu.

Ciasto na gofry przypomina nieco ciasto na naleśniki, jest jednak o wiele gęstsze.

Gofry podajcie z cukrem pudrem, bitą śmietaną i sezonowymi owocami lub na co tylko przyjdzie Wam ochota.

W końcu jak szaleć to szaleć – zachęcam Was do ich przygotowania!


Składniki na gofry:

  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3-1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego – przepis tutaj
  • ok. 1,5 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • szczypta soli


Jak przygotować gofry:

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.

Dolewamy mleko i olej, miksujemy.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiego i dość gęstego ciasta.

W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki, aby uzyskać gęste ciasto lub jeśli ciasto będzie za gęste – dolewamy ciup mleka.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z ciastem.

Za pomocą chochelki wlewamy porcje ciasta do gofrownicy.

Pieczemy gofry aż nabiorą złotego koloru.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy