Ciasto maślankowe z jagodami
Lato to pora kiedy możemy poszaleć z owocami w naszej kuchni.
Uwielbiam lato, bo ofiaruje nam dary, o jakie trudno przez cały rok.
Uwielbiam las, bo ofiaruje nam cudowne dary w postaci owoców leśnych, które uwielbiam. Najbardziej uwielbiam te małe czarne kuleczki – jagódki, z których przygotowałam przepyszne i bardzo szybkie ciasto na bazie maślanki.
Jagody przywiozłam z urlopu, które zostały uzbierane w myśliborskich lasach.
Składniki na ciasto maślankowe z jagodami:
ciasto maślankowe:
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. maślanki
- 1/2 szkl. oleju
- 1 cukier wanilinowy
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 l jagód leśnych
- 1/3 szkl. wiórków kokosowych
kruszonka:
- 100 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
Jak przygotować ciasto maślankowe z jagodami:
Całe jajka ubijamy ze szklanką cukru na pianę.
Wlewamy maślankę, a następnie olej i dokładnie miksujemy.
Dodajemy cukier wanilinowy oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Składniki miksujemy do całkowitego połączenia.
Gotowe ciasto wylewamy na dużą prostokątną blachę (wym. 26×34 lub 23×39 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Jagody przebieramy, płuczemy, osączamy z nadmiaru wody, a następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na ciasto.
W kolejnym kroku przygotowujemy kruszonkę.
Masło, cukier oraz mąkę rozdrabniamy w palcach aż powstaną zbite kawałki okruchów przypominające kruszonkę.
Powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez około 30-40 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze