Kotlety z cukinii z żółtym serem
Kotlety z cukinii to bardzo szybka i tania propozycja kotletów roślinnych a’la mielonych.
Sezon na cukinię jest bardzo długi, na działkach jeszcze rośnie, w sklepach również można ze spokojem dostać, także korzystamy, bo warto!
Cukinia to skarbnica właściwości zdrowotnych i jest zaliczana do warzyw ekologicznych, gdyż nie kumuluje metali ciężkich ani azotanów.
Cukinia bogata jest w żelazo, potas i magnez, a poza tym zawiera takie witaminy jak: C, K, PP, B1 oraz beta karoten.
Cukinia wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, m.in. wpływa pozytywnie na trawienie, odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres oraz zmniejsza ryzyko zachowania na raka.
W tym roku jestem chojnie obdarowana przez mamę i teściową cukinią, bo rośnie jak szalona. Przez noc pojawiają się jak grzyby po deszczu.
Stąd też kombinuję i testuję pomysły na wykorzystanie cukinii, zarówno na wytrawnie jak i na słodko.
Dzisiaj padło na kotlety z cukinii, do których zainspirował mnie przepis na pasztet z cukinii, który wychodzi przepyszny!!!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na kotlety z cukinii z żółtym serem (10 sztuk):
- 600-700 g cukinii
- 2 marchewki (ok. 160-170 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 jajka “L”
- 100 g sera żółtego, np. goudy
- 50 g kaszy manny (3 łyżki z lekką górką)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub bułki tartej – opcjonalnie
- 1 łyżeczka oregano
- po 1 łyżce posiekanego koperku lub natki pietruszki (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- bułka tarta do panierowania (ok. 5 łyżek)
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy do smażenia
Jak przygotować kotlety z cukinii z żółtym serem:
Cukinię myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki wraz ze skórką.
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do startej cukini.
Delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aby warzywa puściły sok.
Po tym czasie odciskamy z soku i przekładamy do miski.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie.
Do odciśniętej cukinii z marchewką wbijamy całe jajka, dajemy zeszkloną cebulę wraz z oliwą, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz do smaku, kaszę manną, a w razie potrzeby mąkę kukurydzianą, gdy masa była za rzadka.
Całość dokładnie mieszamy.
Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy na sam koniec do masy, ponownie mieszamy.
Z masy formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i otrzepujemy z nadmiaru.
Olej rozgrzewamy na patelni.
Kotlety układamy na średnio rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron na rumiano.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 114 kcal (1 kotlet)
białka (B): 4,7 g
tłuszcze (T): 5,8 g
węglowodany (W): 13,5 g błonnik (F): 2,0 g
******
Udostępnij na:
Komentarze