Pieczone pyry z gzikiem
Pieczone ziemniaki 🥔 to wspomnienie z mojego dzieciństwa.
Moi dziadkowie, wieki temu, przez jakiś czas mieli za miastem kawałek pola z ziemniakami i uprawiali je.
Pamiętam, jak jeździliśmy na to pole i zbieraliśmy stonkę ziemniaczaną, kopaliśmy ziemniaki, a później babcia rozpalała ognisko i kilka ziemniaków lądowało w nim. Upieczone ziemniaki były przepyszne, w środku delikatne, puszyste, a z zewnątrz chrupiąca czarna skórka z popiołem.
To było najlepsze jedzenie na świecie!
Dzisiaj przygotowałam pieczone ziemniaki w piekarniku, ale z dodatkiem gziku, czyli twarożku z dodatkiem warzyw.
Tradycyjnie pyry z gzikiem przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków w mundurach.
Ja, mając w głowie wspomnienia z dzieciństwa, przygotowałam je z młodych pieczonych ziemniaków i moim zdaniem to smaczniejsza wersja tego wielkopolskiego specjału.
Oczywiście do tego przepisu można użyć zarówno młodych jak i starych ziemniaków, to nie ma znaczenia, gdyż obie wersje są nieziemsko przepyszne!
Miąższ puszysty, delikatny, a z zewnątrz chrupiąca skórka.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pieczone pyry z gzikiem:
- 6 dużych ziemniaków młodych lub starych
- 250 g twarogu chudego
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 4-5 rzodkiewek
- 2 ogórki gruntowe lub 1/2 długiego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Jak przygotować pieczone pyry z gzikiem:
Ziemniaki porządnie myjemy, szorujemy szczoteczką, aby pozbyć się dokładnie brudu ze skórki, a następnie osuszamy.
Ziemniaki skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Układamy na blaszce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez około 1 godzinę, aż będą miękkie, a skórka ładnie zarumieniona i chrupiąca.
W tym czasie przygotowujemy gzik.
Twaróg rozdrabniamy widelcem, a następnie dodajemy jogurt i mieszamy.
Rzodkiewki i ogórki bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu i ponownie mieszamy.
Dodajemy także posiekany koperek oraz 1 łyżkę posiekanego szczypiorku.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a także suszonym oregano.
Upieczone ziemniaki nacinamy wzdłuż i naciskamy dłonią, aby się lekko rozchyliły.
W nacięcia nakładamy farsz i posypujemy resztą posiekanego szczypiorku i skrapiamy kapką oliwy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 297 kcal (1 ziemniak)
białka (B): 14,0 g
tłuszcze (T): 2,9 g
węglowodany (W): 56,3 g błonnik: 4,87 g
******
Udostępnij na:
Komentarze