Kurczak ziołowy
Kurczak to zawsze dobry pomysł na smaczne danie obiadowe.
Ale żeby nie było nudno urozmaicam mięso na różne sposoby.
Dzisiaj przygotowałam kurczaka w ziołach, który wyszedł, miękki, soczysty, w chrupiącej i złocistej skórce – taką lubię!
Składniki na kurczaka ziołowego:
- 6-8 udźców z kurczaka
- 5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Jak przygotować kurczaka ziołowego:
Do dużej miski wlewamy olej i dodajemy wszystkie zioła i przyprawy, dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do niej kawałki kurczaka, którego dokładnie nią pokrywamy.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy kurczaka na całą noc do lodówki, aby się zamarynował.
Następnego dnia kurczaka smażymy na suchej patelni grillowej lub zwykłej, zaczynając od strony ze skórką; początkowo możemy przykryć pokrywką, a pod koniec smażenia odkrywamy i smażymy do zrumienienia skórki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze