Ciasto maślankowe z jagodami

Lato to pora kiedy możemy poszaleć z owocami w naszej kuchni. 

Uwielbiam lato, bo ofiaruje nam dary, o jakie trudno przez cały rok. 

Uwielbiam las, bo ofiaruje nam cudowne dary w postaci owoców leśnych, które uwielbiam. Najbardziej uwielbiam te małe czarne kuleczki – jagódki, z których przygotowałam przepyszne i bardzo szybkie ciasto na bazie maślanki. 

Jagody przywiozłam z urlopu, które zostały uzbierane w myśliborskich lasach.


Składniki na ciasto maślankowe z jagodami:

ciasto maślankowe:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 l jagód leśnych
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych

kruszonka:

  • 100 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki


Jak przygotować ciasto maślankowe z jagodami:

Całe jajka ubijamy ze szklanką cukru na pianę.

Wlewamy maślankę, a następnie olej i dokładnie miksujemy.

Dodajemy cukier wanilinowy oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Składniki miksujemy do całkowitego połączenia.

Gotowe ciasto wylewamy na dużą prostokątną blachę (wym. 26×34 lub 23×39 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Jagody przebieramy, płuczemy, osączamy z nadmiaru wody, a następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na ciasto.

W kolejnym kroku przygotowujemy kruszonkę.

Masło, cukier oraz mąkę rozdrabniamy w palcach aż powstaną zbite kawałki okruchów przypominające kruszonkę.

Powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez około 30-40 minut.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy