Ciasto Murzynek
Murzynek to ciasto, które upiekłam jako jedno z pierwszych ciast, kiedy byłam jeszcze dzieckiem. Upiekłam je samodzielnie od początku do końca.
Pamiętam, że wtedy moja mama była w szpitalu i była sobota. Wróciliśmy z tatą i siostrą od dziadków, u których byliśmy na obiedzie i mieliśmy w niedzielę iść do mamy w odwiedziny. Chcąc dać mamie “coś” od siebie i żeby była dumna ze mnie, że potrafię zająć się domem pod Jej nieobecność, postanowiłam upiec ciasto. Padło wtedy na murzynka.
Murzynka piekłam z tego przepisu i tak od ponad 30 lat piekę niezmienne z niego, znam go doskonale na pamięć, a przepis pochodzi z książki z 1986 r. “Domowe ciasta i ciasteczka”, którą dostałam od mojej kochanej Babci ze Słupska, chyba w tym samym roku co wydano książkę.
Pamiętam, choć w oryginalnym przepisie tego nie ma, dodałam od siebie ekstraktu migdałowego, który mieliśmy od znajomego cukiernika i murzynek wyszedł przepyszny i tak już zostało, że dodaję olejku migdałowego obowiązkowo!
Murzynek z tego przepisu zawsze wychodzi, jest delikatnie wilgotny i puszysty.
Składniki na ciasto Murzynek:
- 200 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 5 łyżek wody
- opcjonalnie kilka kropli olejku lub ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
Jak przygotować ciasto Murzynek:
Masło, 3 łyżki wody, cukier i kakao umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników; masę gotujemy 3 minuty.
Odlewamy 1/2 szkl. masy na polewę i odstawiamy na bok, resztę studzimy.
Do ostudzonej masy dodajemy 2 łyżki wody, żółtka, cukier wanilinowy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy opcjonalnie aromat migdałowy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, można użyć miksera.
Do białek dodajemy szczyptę soli ubijamy na sztywną pianę.
Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.
Ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej (wym. 26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180°C i pieczemy przez około 50 minut, do tzw. “suchego patyczka”.
Masę przeznaczoną na polewę rozsmarowujemy na całkowicie ostudzonym cieście – gdyby polewa za bardzo zgęstniała można lekko podgrzać.
Murzynka można delikatnie posypać wiórkami kokosowymi – my tak lubimy!
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze