Kolorowa sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatki na bazie ryżu bardzo lubi moja rodzina.
W lodówce miałam akurat puszkę tuńczyka i kukurydzy, znalazła się też papryka i kilka ogórków konserwowych, wieczór wcześniej ugotowałam ryż i zostało nieco niewykorzystanego i w ten sposób przygotowałam szybką i bardzo smaczną sałatkę.
Zajrzyjcie też do innych przepisów na sałatki ryżowe, może przydadzą się na ostatnie dni karnawału:
sałatka ryżowa z szynką, czerwoną fasolą i pomarańczą
sałatka ryżowa z tuńczykiem, żurawiną i orzechami włoskimi,
sałatka z ryżem, szynką i ananasem,
sałatka curry z kurczakiem i ananasem.
Po więcej propozycji sałatek z ryżem oraz z kaszą, makaronem, ziemniakami zapraszam do działu z sałatkami.
Składniki na kolorową sałatkę ryżową z tuńczykiem:
- 200 g ryżu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- natka pietruszki
- sól, np. himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować kolorową sałatkę ryżową z tuńczykiem:
Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu, uważając, aby go nie rozgotować, studzimy (ryż najlepiej ugotować dzień wcześniej).
Kukurydzę i tuńczyka odcedzamy z zalew i dodajemy do ryżu.
Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę, dodajemy do ryżu.
Dodajemy majonez, śmietanę i musztardę, mieszamy delikatnie z sałatką.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Schładzamy przed podaniem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Proszę o przepisy na sałatki
Proszę wpisać w wyszukiwarce sałatki 😉