Pieczarki faszerowane jajkiem i orzechami włoskimi
Pieczarki faszerowane to moja propozycja na lekką przekąskę karnawałową, urodzinową, imprezową, którą można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kapelusze pieczarek nafaszerowałam nóżkami z pieczarek z dodatkiem cebuli, jajka, żółtego sera, natki pietruszki i orzechów włoskich, które nadają charakteru.
Są nie tylko bardzo smaczne i szybkie do przygotowania, ale przede wszystkim lekkie i idealne dla osób dbających o linię.
Składniki na pieczarki faszerowane jajkiem i orzechami włoskimi:
- 12 dużych pieczarek (ok. 500 g)
- 2 jajka ugotowane na twardo – zajrzyjcie do wpisu jak ugotować jajka
- garstka orzechów włoskich
- 1 mała cebula
- ok. 25 g żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Jak przygotować pieczarki faszerowane jajkiem i orzechami włoskimi:
Pieczarki oczyszczamy i wykrawamy z nich nóżki.
Nóżki pieczarek, jajka i orzechy drobno siekamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekane nóżki pieczarek i smażymy aż zmiękną.
Dodajemy następnie masło, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane jajka i orzechy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy.
Na koniec dodajemy połowę starego żółtego sera i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia; posypujemy resztą sera.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C (grzanie góra-dół) i zapiekamy przez około 15-20 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze