Pieczarki faszerowane jajkiem i orzechami włoskimi


Pieczarki faszerowane to moja propozycja na lekką przekąskę karnawałową, urodzinową, imprezową, którą można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kapelusze pieczarek nafaszerowałam nóżkami z pieczarek z dodatkiem cebuli, jajka, żółtego sera, natki pietruszki i orzechów włoskich, które nadają charakteru.

Są nie tylko bardzo smaczne i szybkie do przygotowania, ale przede wszystkim lekkie i idealne dla osób dbających o linię.


Składniki na pieczarki faszerowane jajkiem i orzechami włoskimi:

  • 12 dużych pieczarek (ok. 500 g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo – zajrzyjcie do wpisu jak ugotować jajka
  • garstka orzechów włoskich
  • 1 mała cebula
  • ok. 25 g żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju


Jak przygotować pieczarki faszerowane jajkiem i orzechami włoskimi:

Pieczarki oczyszczamy i wykrawamy z nich nóżki.

Nóżki pieczarek, jajka i orzechy drobno siekamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekane nóżki pieczarek i smażymy aż zmiękną.

Dodajemy następnie masło, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane jajka i orzechy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy.

Na koniec dodajemy połowę starego żółtego sera i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia; posypujemy resztą sera.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C (grzanie góra-dół) i zapiekamy przez około 15-20 minut.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sałatka grecka z grillowaną sałatą rzymską

08-05-2015 

Tarta z musem brzoskwiniowym i bezą

18-04-2015 

Pizza wiejska

16-04-2015 

Komentarze

  • brak komentarzy