Ciasto Pawełek

Zapraszam na przepyszne ciasto wzorowane na popularnym czekoladowym batoniku z toffi.

Jest bardzo proste do przygotowania, a smak nieziemski.

Ciasto Pawełek to pyszne ciasto na kakaowym biszkopcie z przepysznym czekoladowym kremem z dodatkiem batoników “Pawełek” i odrobiny alkoholu.

Ciasto idealne na powitanie nowego roku, podczas rodzinnych imprez, świąt czy po prostu na imieniny, by zaskoczyć gości czymś smacznym.

Kilka razy piekłam je dla znajomych na imprezy urodzinowe na ich życzenie, a pytając się “Co w takim razie mam upiec?”, zawsze padała odpowiedź, że to ciasto, po uprzednim przejrzeniu zdjęć na blogu.

Polecam!


Składniki na ciasto Pawełek:

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżeczki kakao gorzkiego

krem:

  • 3 batoniki “Pawełek” o smaku toffi
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 200 g masła 
  • 2 łyżki wódki (opcjonalnie)

do nasączenia biszkoptu:

  • 1 szkl. gorącej wody
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

do dekoracji:

  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady


Jak przygotować ciasto Pawełek:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu.

Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do uzyskania bezy.

Dodajemy żółtka i chwilę na wolnych obrotach miksujemy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do piany, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

Formę do pieczenia (wym. ok. 25×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.

Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu studzimy, a następnie ściągamy papier do pieczenia.

Przygotowujemy krem: do rondelka przekładamy połamaną czekoladę, batoniki, cukier i wlewamy mleko. Całość podgrzewamy do zagotowania, aż składniki się rozpuszczą, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy do uzyskania puszystej masy, dodajemy stopniowo całkowicie wystudzoną masę czekoladową i miksujemy do połączenia składników, ale nie za długo, bo masa może się zwarzyć.

Na koniec do kremu dodajemy wódkę.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy mocną niesłodzoną kawą.

Na pierwszy kawałek biszkoptu wykładamy ok. 3/4 kremu, przykrywamy drugim nasączonym kawą kawałkiem biszkoptu i pokrywamy wierzch resztą kremu.

Na wierzch ścieramy na małych oczkach tarki czekoladę (1/4 tabliczki).

Ciasto schładzamy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweHalina | 04-10-2020

    fajny blog fajne przepisy

  • Zdjęcie profiloweTatiana | 04-10-2020

    wypróbuję, ale bez alkoholu 😀 Pozdrawiam

  • Zdjęcie profiloweHubert | 04-10-2020

    Pawelek o smaku Toffi jest moim ulubionym

  • Zdjęcie profiloweKatarzyna | 05-10-2020

    Kurcze, zjadła bym ;P

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 05-10-2020

    Smacznego!

  • Zdjęcie profiloweAnia | 07-11-2020

    Czy robił ktoś ciasto bez wódki i nadal jest wyczuwalny alkohol? Bo w batoniku jest w składzie alkohol.. chcialabym zrobić dla dzieci to ciasto..

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 08-11-2020

    Można pominąć wódkę, a z batoników nie jest aż tak wyczuwalny smak. Ewentualnie Można zastąpić innymi batonikami bez alkoholu w składzie.

  • Zdjęcie profiloweMona | 12-07-2021

    Czy masa nie jest za rzadka? Czy trzeba żelatyny dodać?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 12-07-2021

    Nie dodajemy żelatyny, masa jest zwięzła, jak na zdjęciu 🙂