Groch z kapustą
Dzisiaj kolejna tradycyjna, postna polska potrawa – groch z kapustą.
U mnie gości na wigilijnym stole w towarzystwie kapusty z grzybami.
Składniki na groch z kapustą:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 czubata szkl. grochu
- kilka suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- szczypta kminku całego
- sól
- pieprz
- cukier
- olej
- masło
Jak przygotować groch z kapustą:
Groch należy namoczyć w wodzie na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
W osobnej wodzie moczymy grzyby suszone.
Do garnka przekładamy kapustę, grzyby wraz z wodą spod moczenia, podlewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i kminek. Gotujemy na wolnym ogniu.
Gotujemy do miękkości kapusty, ok. 2 godzin, co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
Groch płuczemy i gotujemy w osobnym garnku do miękkości.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce oleju.
Ugotowany groch przekładamy do kapusty z grzybami, dodajemy przesmażoną cebulę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru i dodajemy łyżkę masła. Mieszamy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze