Groch z kapustą

Dzisiaj kolejna tradycyjna, postna polska potrawa – groch z kapustą.

U mnie gości na wigilijnym stole w towarzystwie kapusty z grzybami.


Składniki na groch z kapustą:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 czubata szkl. grochu
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • szczypta kminku całego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej
  • masło


Jak przygotować groch z kapustą:

Groch należy namoczyć w wodzie na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

W osobnej wodzie moczymy grzyby suszone.

Do garnka przekładamy kapustę, grzyby wraz z wodą spod moczenia, podlewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i kminek. Gotujemy na wolnym ogniu.

Gotujemy do miękkości kapusty, ok. 2 godzin, co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając wodą, aby kapusta się nie przypaliła.

Groch płuczemy i gotujemy w osobnym garnku do miękkości. 

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce oleju.

Ugotowany groch przekładamy do kapusty z grzybami, dodajemy przesmażoną cebulę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru i dodajemy łyżkę masła. Mieszamy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy