Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem
Dzisiejsza propozycja pasztecików idealnie sprawdzi się podczas imprezy sylwestrowej jako ciepła przystawka z kubkiem gorącego barszczyku czy na powitanie nowego roku po alkoholowej nocy.
Bardzo proste i szybkie do przygotowania, bo ciasto nie wymaga długiego wyrabiania i oczekiwania aż wyrośnie, poza tym można je upiec wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku przez kilka minut i podać gorące gościom.
Składniki na paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem (na ok. 25 szt.):
ciasto krucho-drożdżowe:
- 200 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 120 g margaryny
- 4,5 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
farsz mięsny:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili lub ostrej papryki
- 1 łyżka oleju
dodatkowo:
- 1 jajko do smarowania
Jak przygotować paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem:
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy, szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy mięso mielone i dokładnie mięso rozdrabniamy łopatką.
Dodajemy przyprawy i smażymy aż mięso straci surowość,m a następnie doprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy ciasto na paszteciki.
Mleko delikatnie podgrzewamy.
Drożdże rozcieramy z cukrem i podgrzanym mlekiem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Dodajemy margarynę i całość siekamy.
Dolewamy rozpuszczone w mleku drożdże i łączymy wszystkie składniki, szybko i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy na prostokąty o wymiarach 6×8 cm.
Na środku każdego prostokąta z ciasta układamy po łyżce farszu, zwijamy w rulony, układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złociste z wierzchu.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Moja rada:
Paszteciki można przygotować wcześniej: upiec, przechować w lodówce czy zamrozić, a następnie odgrzać w piekarniku w temperaturze 180°C przez kilka minut aż staną się gorące i chrupiące.
Udostępnij na:
Komentarze