Ciasto piernikowe
Kolejna propozycja na świąteczne ciasto, choć nie tylko.
Szybkie do przygotowania, smaczne, lekko wilgotne, korzenne i przypomina piernik.
Jest zatem zamiennikiem takiego dojrzewającego piernika dla zapominalskich.
Składniki na ciasto piernikowe:
ciasto:
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 1/3 szkl. golden syrupu
- 1 jajko
- 80 g masła
- 50 ml gorącej wody
polewa:
- 80 g gorzkiej czekolady min. 70 %
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki mleka
dodatkowo:
- cukrowe ozdoby do ciast
Jak przygotować ciasto piernikowe:
Suche składniki, a więc: mąkę, sól, sodę i przyprawę piernikową mieszamy razem i przesiewamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy jajko i dalej ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Golden syrup łączymy z gorącą wodą i na przemian z suchymi składnikami dodajemy do masy maślanej; miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do formy silikonowej w kształcie choinki (wym. 28×18 cm) lub tortownicy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem.
Dekorujemy wystudzone ciasto polewą i cukrowymi ozdobami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze