Schab w pomarańczach
Lubicie schab?
Jeżeli tak, to możecie podać go na świąteczny obiad w bardzo prostej, ale aromatycznej formie.
Schab w pomarańczach z nutką cynamonu smakuje naprawdę pysznie.
Danie to na pewno zaskoczy Waszych gości, koniecznie musi się znaleźć w świątecznym menu. Tym bardziej, że mimo, iż robi się je szybko, to prezentuje się wykwintnie.
Składniki na schab w pomarańczach:
- 600-700 g schabu bez kości
- 1 pomarańcza
- szczypta cynamonu
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżka masła
Jak przygotować schab w pomarańczach:
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm.
Dłonią delikatnie rozbijamy.
Plastry schabu przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Patelnię rozgrzewamy i obsmażamy schab z obu stron na złocisto.
Podlewamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy i dodajemy cynamon.
Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje.
Na koniec dodajemy łyżkę masła i ewentualne doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Drugą połowę pomarańczy kroimy w plastry.
Schab układamy na półmisku, przekładając plastrami pomarańczy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze