Ciasto Pleśniak
Pierwszy raz Pleśniaka jadłam jakieś 30 lat temu, kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką.
Pamiętam jak dziś, poczęstowała mnie tym ciastem sąsiadka, która urządzała urodziny czy imieniny, na które to byli zaproszeni moi rodzice.
Ciasto było przesmaczne, bardzo, ale to bardzo mi smakowało i wstyd było mi poprosić o drugi kawałek. Ale pamiętam, że jeszcze jadałam następny, a może i jeszcze jeden…
Moja mama wzięła od sąsiadki przepis, który potem wielokrotnie wykorzystywałyśmy. Często je piekliśmy na różne okazje, a gdy ja podrosłam, to sama piekłam.
Przepis mam do dzisiaj i poniżej Wam przedstawiam.
Ciasto jest przepyszne, słodkie, kruche, ze startych na tarce warstw ciasta, w tym jednej z kakao, z kwaskowatą warstwą domowego dżemu z czarnej porzeczki, który moim zdaniem najlepiej pasuje do tego ciasta, do tego beza i na wierzchu kolejna warstwa startego ciasta, która prezentuje się bardzo apetycznie.
Idealnie będzie smakować z filiżanką dobrej herbaty.
Składniki na ciasto pleśniak:
ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
beza:
- 5 białek
- 2/3 szkl. cukru
- szczypta soli
dodatkowo:
- słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki – przepis
Jak przygotować ciasto pleśniak
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól, mieszamy.
Dodajemy masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy.
Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy aż się ładnie połączy z ciastem.
Wszystkie 3 części ciasta zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamrażalnika (takie dobrze zmrożone lepiej ściera się).
Prostokątną formę (wym. 25×28 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno blaszki ścieramy na tarce o dużych oczkach pierwszą jasną część ciasta.
Na ciasto wykładamy warstwę domowego dżemu z czarnej porzeczki.
Na dżem ścieramy ciasto z kakao.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy przez kilka minut aż piana stanie się gęsta i lśniąca.
Na warstwę ciasta kakaowego wykładamy bezę.
Na wierzch ścieramy ostatnią, jasną część ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180°C (z funkcją góra-dół bez termoobiegu).
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, dopiero można pokroić.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Moja rada:
Aby ciasto się udało – dżem nie wsiąkał w ciasto i ciasto się dopiekło na spodzie należy użyć dżemu domowego bez żelatyny i substancji żelujących, gdyż one podczas pieczenia rozpuszczają się.
Zamiennie można użyć marmolady, powideł, ewentualnie sezonowych owoców świeżych, mrożonych lub ze słoika (najlepiej kwaskowatych, np. wiśnie, agrest, porzeczki, śliwki).
Ewentualnie podpiec spód ciasta, a następnie wyłożyć na to dżem i resztę warstw.
Udostępnij na:
Komentarze
Cudowny przepis i cudowny blog, polecam
Przepięknie dziękuję i mam nadzieję, że zostanie Pani dłużej na blogu 😉
trafiłam na ten przepis z grupy na facebooku, naprawde ladnie wygladaja pani zdjecia
Dziękuję bardzo! Pozdrawiam 😉
Pycha ciasto pozdrawiam serdecznie
Dziękuję pięknie! 😉 Pozdrawiam