Sałatka na ciepło z jarmużu, ciecierzycy i boczku
Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina bardzo lubimy jarmuż.
Teraz jest łatwo dostępny, dostaniecie go nawet w sieciówkach już taki przygotowany – porwany na mniejsze kawałki, bez łodyżek, umyty i zapakowany w torebki.
Jarmuż znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych, a teraz przeżywa swoją świetność, wcześniej używany był jedynie do przybierania talerzy.
Jarmuż można przygotować na wiele sposobów: na parze, duszony, smażony, na surowo – w postaci sałatek, surówek czy koktajli, a także jako dodatek do zup.
Jednak, aby zachował swoje właściwości powinien być gotowany czy smażony nie dłużej jak 3-4 minuty.
Zatem zapraszam po bardzo prostą, smaczną i zdrową, ciepłą sałatkę, którą można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek.
Składniki na sałatkę na ciepło z jarmużu, ciecierzycy i boczku:
- 150 g jarmużu
- 150 g wędzonego boczku
- 1 szkl. ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki pepperoni lub chili
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Jak przygotować sałatkę na ciepło z jarmużu, ciecierzycy i boczku:
Jarmuż myjemy i rwiemy, wcześniej pozbawiając go grubej łodyżki.
Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na łyżce oleju aż się zezłoci i wytopi.
Dodajemy posiekaną papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, jarmuż i ciecierzycę.
Całość smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 3-4 minuty.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy zaraz po przygotowaniu, na ciepło.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze