Ciasto pomarańczowo-imbirowe
Dzisiaj ciasto w wersji świątecznej o smaku i zapachu pomarańczy i imbiru.
Bardzo puszyste, delikatne, lekko wilgotne, z wyczuwalną nutą pomarańczy i imbiru, dającego delikatnej pikantności.
Na wierzchu ułożyłam plastry pomarańczy dzięki czemu pięknie się prezentuje, a po upieczeniu nasączyłam świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy – smakuje obłędnie!
No i zrobiło się bardzo świątecznie!
Składniki na ciasto pomarańczowo-imbirowe:
- 2 niepełne szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru pudru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 pomarańcze
- 1 cytryna
- 100 g imbiru kandyzowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia ciasta
poncz do nasączenia ciasta:
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru
Jak przygotować ciasto pomarańczowo-imbirowe:
Miękkie masło ucieramy, dodając po trochu cukier puder, aż do uzyskania puszystej masy.
Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku.
Do gładkiej masy dodajemy skórkę otartą z wyparzonej cytryny oraz przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz 3 łyżki soku z cytryny i posiekany imbir.
Ciasto wlewamy do formy (wym. górny 24×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy plasterki pomarańczy (pomarańcze należy wyparzyć i obrać wraz z białą błonką).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Jeszcze ciepłe ciasto polewamy ponczem z pomarańczy.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze