Pasztet wegański z ciecierzycy i dyni
Co jakiś czas piekę przeróżne pasztety warzywne, bo uwielbiam je, np. na kromce razowego chleba.
Na blogu był już pasztet z zielonej soczewicy, z czerwonej soczewicy, z fasoli, z kaszy gryczanej czy sojowy, a dzisiaj przyszła pora na ciecierzycę i dynię, która prosiła się, aby ją wykorzystać.
Pasztet jest w wersji wegańskiej, bez jajek, mleka i mąki.
Zachęcam Was do jego przygotowania, bo wyszedł przepyszny.
Może znajdzie się w Waszym świątecznym menu?
Składniki na pasztet wegański z ciecierzycy i dyni:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 200 g upieczonej dyni – u mnie hokkaido
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml przetartych pomidorów (pulpy pomidorowej) lub passaty
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek dyni + do posypania (opcjonalnie)
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować pasztet wegański z ciecierzycy i dyni:
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, a następnie mielimy, np. w młynku do kawy.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Ugotowaną ciecierzycę i dynię miksujemy.
Dodajemy zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone pestki dyni, siemię lniane, pulpę pomidorową oraz zioła.
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Formę keksową (u mnie wym. 25×12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę warzywną.
Wierzch wyrównujemy i ewentualnie posypujemy pestkami dyni – u mnie pestki dyni styryjskiej.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze