Tosty hawajskie


Tosty hawajskie to klasyka gatunku.

Pierwszy raz takie tosty jadłam po maturze, to było w 1998 roku, więc wieki temu.

Pamiętam, że przygotowywałam je z moim kuzynem na kolację, podczas mojego miesięcznego pobytu w Niemczech.

Przygotowuje się je z dodatkiem plastrów ananasa.

Bardzo mi zasmakowały i od tamtej pory dość często je przygotowuję, czy to na śniadanie czy też kolację.

Świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju spotkaniach ze znajomymi, podane na ciepło z ciągnącym się serem robią furorę.

Połączenie dla niektórych z Was nie do przełknięcia, ale warte przetestowania.

Połączenie mięsa ze słodkimi owocami stało się bardzo modne w latach dziewięćdziesiątych i początku nowego wieku. Jadało sie wtedy tosty hawajskie i panierowane kotlety z plastrem ananasa czy połówką brzoskwini.

Takie kombinacje podawało się zwłaszcza podczas uroczystości rodzinnych, np. na weselach, komuniach czy niedzielnych obiadach dla przyjezdnych gości, jako coś wyjątkowego, wyszukanego, wyrafinowanego, no i że jest “na bogato”!

Tosty hawajskie są bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne.

Moim zdaniem również pięknie się prezentują, ale w dzisiejszych czasach już nie świadczą o zamożności gospodarstwa domowego, są bardziej zwyczajne, codzienne.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na tosty hawajskie:

  • 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 4 plastry szynki gotowanej lub wędzonej
  • 4 plastry ananasa świeżego lub z puszki
  • 4 plastry sera żółtego, np. gouda
  • opcjonalnie masło


Jak przygotować tosty hawajskie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.

Na desce układamy kromki chleba tostowego, które następnie smarujemy masłem (można pominąć, ja nie smaruję).

Na każdej kromce chleba układamy po plastrze szynki, ananasa i sera żółtego.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 180°C aż ser się rozpuści i lekko zapiecze.

Podajemy zaraz po upieczeniu, jeszcze gorące.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 204 kcal (1 sztuka)
białka (B): 14,3 g
tłuszcze (T): 8,0 g
węglowodany (W): 18,0 g      błonnik: 0,00 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy