Ciasto Styropian - sernik bez sera
Zapraszam Was jak co niedziela na słodkości z domowej cukierenki.
Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis – perełkę, który dostałam jakiś czas temu od mojej przyjaciółki.
To sernik, ale bez dodatku sera, zwane ciastem styropianem.
Jego konsystencja i smak nieco przypomina sernik.
Bardzo smaczne i proste do przygotowania.
Polecam – jest przepyszne!
Składniki na Ciasto Styropian – sernik bez sera:
ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej (ja użyłam tortowej)
- 1 kostka margaryny/masła
- 4 żółtka
- niepełna szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
- 3 śmietany kwaśne 18% po 400 ml (1,2 l)
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. wiórków kokosowych
- 4 białka
Jak przygotować Ciasto Styropian – sernik bez sera:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę, żółtka i cukier. Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Około 3/4 części ciasta zawijamy w folię i schładzamy w lodówce, resztę ciasta zamrażamy.
Po około 30 minutach tą większą część ciasta z lodówki wykładamy do formy prostokątnej (wym. 26×33 lub 24×40 cm) i podpiekamy przez około 8-10 minut w temperaturze 180°C.
Śmietanę przekładamy do dużej miski i miksujemy z cukrem, dodajemy budyń oraz wiórki kokosowe i chwilkę miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki mieszamy z masą śmietanowo-budyniową.
Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, które wcześniej zamroziliśmy.
Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze