Pasztet warzywny z zielonej soczewicy
Dzisiaj zapraszam na pasztet z zielonej soczewicy z dodatkiem jarzyn i cukinii, doprawionego dość pikantnie i nieco orientalnie.
Bardzo smaczny, delikatny i dietetyczny pasztet, idealny na śniadanie czy kolację.
Smakiem przypomina nieco mięsny, ale dostarczy nam o wiele więcej białka i cennego błonnika.
Polecam!
Składniki na pasztet warzywny z zielonej soczewicy:
- 1,5 szkl. zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- mała cukinia
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- papryka chili
- 1-2 łyżki oleju
Jak przygotować pasztet warzywny z zielonej soczewicy:
Soczewicę przepłukujemy i namaczamy na około 1-1,5 godziny, a następnie ponownie płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (ok. 20-30 minut). Odcedzamy i studzimy.
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i gotujemy na parze. Studzimy.
Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy na oleju. Studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju, odstawiamy do przestudzenia.
Wszystkie wyżej przygotowane składniki pasztety przekładamy do jednej miski, dodajemy przyprawy i wbijamy jajka, całość blendujemy. Masę można zmiksować na gładką pastę lub pozostawić częściowo większe kawałki.
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub chili.
Masę przekładamy do silikonowej keksówki lub metalowej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą, wygładzamy powierzchnię i ostukujemy delikatnie, np. o deseczkę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Po ostudzeniu schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze