Ciasto z dynią
Dzisiaj przedstawiam Wam pyszne ciasto z dodatkiem świeżej dyni.
Pyszne, aromatyczne i bardzo wilgotne, idealne na jesienne spotkania przy herbatce.
Bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i aromatyczne, bo z nutką cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej, które nas rozgrzeją i wprowadzą w jesienny nastrój.
Składniki na ciasto z dynią:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 1 szkl. oleju
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 szkl. dyni startej na dużych oczkach (ok. 250 g)
- 2 łyżki pestek dyni
Jak przygotować ciasto z dynią:
Jajka miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do ubitych jajek.
Dodajemy także cynamon, goździki i gałkę muszkatołową, a także olej i startą dynię.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie przy pomocy łyżki, aż masa będzie jednolita.
Formę keksową (wym.12×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Ciasto posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 180-190°C, do tzw. “suchego patyczka”.
Studzimy na kratce, a następnie wyjmujemy ciasto z formy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze