Ciasto z kaszy manny bez pieczenia z malinami i galaretką
Jest weekend i jest deser!
Deser w zdrowej odsłonie, bo przygotowany z kaszy manny.
Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga pieczenia, a poza tym jest bardzo smaczne i nawet baaardzo smakuje mojemu synowi, który wcale nie przepada za kaszą manną, a to ciasto pochłania i prosi o dokładkę.
To ciasto to dobry sposób na przemycenie kaszy do diety dzieci.
Koniecznie wypróbujcie, efekt murowany!
Składniki na ciasto z kaszy manny bez pieczenia z malinami i galaretką:
- 1/2 szkl. kaszy manny
- 500 ml mleka
- 50-70 g masła
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
- ok. 100 g herbatników
- ok. 250 g malin
- 2 galaretki malinowe
Jak przygotować ciasto z kaszy manny bez pieczenia z malinami i galaretką:
Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier.
Całość podgrzewamy.
Gdy mleko zagotuje się dodajemy aromat rumowy i zmniejszamy ogień.
Delikatną stróżką wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, gotujemy aż kasza wchłonie mleko i zgęstnieje.
Formę (wym. górne 20×30 cm) wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, a następnie suchymi herbatnikami.
Na herbatniki wylewamy gorącą kaszę, rozprowadzamy i wyrównujemy powierzchnię.
Odstawiamy do wystudzenia.
Na wystudzonej masie z kaszy układamy umyte i osączone maliny.
Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny do całkowitego stężenia.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Wygląda obłędnie, na pewno sama spróbuję ;))
Dziękuję bardzo! 😉
Wypróbuję przepis, mam nadzieję, że zaskoczę tym żonę i dzieci
Mam nadzieję, że zaskoczysz! 🙂
znakomicie wygląda to ciasto
Cieszę się bardzo!Dziękuję 😉
Na jaki wymiar blaszki
Pani Izo, wymiary blaszki podane są w przepisie – 20×30 cm 🙂