Jajecznica z pomidorami
Dzisiaj kolejny pomysł na szybkie śniadanie z jajkami w roli głównej.
Dzisiaj jajecznica, która przypomina mi smaki dzieciństwa – jajecznica z pomidorami.
Taką jajecznicę przygotowywała mama mojej chrzestnej. Jako małe dziecko, gdy u nich bywałam, często ją jadali na śniadanie i bardzo mi smakowała, bo w mojej rodzinie nikt takiej nie robił. To było dla mnie coś nowego, coś innego. Ja uwielbiam tą wersję jajecznicy i u mnie jest w stałym menu, zwłaszcza w letnim sezonie, gdy mamy dostęp do pysznych, krajowych pomidorów.
Do zrobienia tej jajecznicy potrzebujemy dojrzałych, czerwonych, pachnących, słodkich pomidorów, które nadadzą pysznego smaku zwykłym jajkom.
Składniki na jajecznicę z pomidorami (2 porcje):
- 6 jajek “M”
- 1 cebula (użyłam białej czosnkowej)
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 1-2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oliwy lub masła
- szczypta erytrytolu lub cukru (opcjonalnie do smaku, gdyby pomidory były mało słodkie)
Jak przygotować jajecznicę z pomidorami:
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy tłuszcz i szklimy cebulę pokrojoną w piórka lub kosteczkę. Cebulę warto lekko osolić, wtedy ładnie się zeszkli, a nie przypiecze.
W tym czasie pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z ich skórkę i kroimy w kostkę.
Gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy pokrojone pomidory oraz w razie potrzeby erytrytol/cukier i całość smażymy, aż pomidory rozmiękną.
Umyte jajka wybijamy do miseczki, sprawdzając ich świeżość, a następnie roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu.
Masę jajeczną wlewamy do zesmażonej cebuli z pomidorami i na wolnym ogniu smażymy, często mieszając, aż zetnie się do ulubionej konsystencji.
Finalnie dodajemy posiekany szczypiorek i od razu podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 326 kcal (1 porcja)
białka (B): 23,3 g
tłuszcze (T): 21,5 g
węglowodany (W): 11,8 g
******
Udostępnij na:
Komentarze